BAS 4 6 - 1 (2 - 0) ASV Dronten 6
Bekerwedstrijd
23-10-2010

Bekerwinst in matte derby

BAS 4 deed wat het moest doen tegen asv Dronten 6. Alleen winst zou nog kans op doorbekeren betekenen, en BAS 4 slaagde daar uiteindelijk vrij gemakkelijk in. Ondanks even flinke tegenstand in de 2e helft won BAS 4 ruim: 6-1.

Door de invallende herfstvakantie was het aantal afzeggingen traditiegetrouw hoog. "De beker leeft niet, Hans", verzuchtte leider Allard nog, net voordat hij zelf ook moest afzeggen vanwege een jarige tante. "Wat een belachelijke reden om af te zeggen", vond Gerben, maar hij werd daarna even fijntjes herinnerd aan redenen om af te zeggen als houtzagen en vissen... Zo resteerden er 10 spelers, maar gelukkig was de animo bij BAS 2 en 3 hoog genoeg voor aanvulling.

Spits Thijs (BAS 3) moest minuten maken, en startte in de basis, net als de broertjes Jeroen en Martijn. En met gastspeler-op-het-laatste-moment Bas de Jong (BAS 3 had weer een groot overschot) stond er een stevige basis op een winderig veld 3. Tegenstander asv Dronten 6 kwam wat laat het veld op (shirtjes in de laatste auto) en bleek een jonger elftal. We herkenden oud-BAS'ser Niels van Baal als middenvelder. Ze zouden aan een punt genoeg hebben om de knock-outfase van het bekertoernooi te bereiken; BAS 4 moest dus winnen. Gezien de competitieverlopen was BAS 4 wel favoriet, asv Dronten 6 is een middenmoter in de 5e klasse. Scherp beginnen dus en snel een voorsprong nemen was het devies.

BAS 4 was in de beginfase dan ook sterker dan de Drontenaren, maar veel kansen werden er nog niet gecreeerd. Thijs moest even wennen aan BAS 4 en andersom; maar gaandeweg de eerste helft werd het verschil toch duidelijk. Vooral Hans had er zin in op links. Hij kwam vaak door, miste eerst nog een grote kans op 1-0 (hij schoot op de voeten van de keeper), maar bereidde kort daarop de 1-0 voor. Zijn voorzet richting Andre werd al bijna door een verdediger over de lijn gewerkt, en Andre schoot hem keihard binnen. "Ik dacht even dat je die jongen tegen zijn kont ging schoppen", aldus Henk, maar het was toch echt de bal. Even later soleerde Hans weer door de Dronter defensie, en nu werkte hij wel doeltreffend af: 2-0. ASVD kwam maar sporadisch voor het doel van Jaco, en het werd alleen echt even gevaarlijk na een corner, die voorlangs zeilde. Daar stonden nog genoeg kansen van BAS tegenover, met de grootste voor Jeroen, die van dichtbij echter niet wist te scoren. Ruststand 2-0.

Uiteraard drie wissels, en BAS 4 ging met drie spitsen spelen. Marco Lek - iets te laat na gedane arbeid - werd midmid, Haijo linksback en Gert-Jan kwam er voorin bij. De broertjes Tolhoek en de vermoeide Gerben gingen er af. Snel eentje erbij, en beslist, zou je denken. Maar het liep iets anders. Het was inmiddels behoorlijk gaan regenen, het waaide hard en de bal wilde er niet in, ondanks mooie kansen voor Thijs, en een goed schot van Haijo. En toen viel uit de tegenstoot de 2-1. Lange bal van achteruit, Haijo verloor nipt het sprintduel, dacht nog aan een Ooijertje maar vertrouwde op Jaco. Die was echter kansloos bij het mooie schot in de korte hoek. Dat leek penibel, want met nog een goal tegen zou Dronten weer doorbekeren. Maar Gert-Jan scoorde de bevrijdende 3-1. Die werd nog aangevochten door ASVD, want de keeper zou de bal al klem hebben na een kopbal van Andre, maar scheidsrechter Ticheloven kende het doelpunt toe. Dat was de nekslag voor asv Dronten en in de slotfase vielen er nog drie goals. Marco Lek kopte in de lange hoek raak na een corner van Andre, Andre scoorde na een afgemeten voorzet van de weer ingevallen Jeroen, en Jeroen mocht ook nog scoren na een steekballetje van Marco. Eindstand 6-1.

"Prima eerste helft, mindere tweede". Zelfs scheidsrechter Ticheloven wist niet wat hij zag de eerste helft, vertelde hij nog. In ieder geval is de volgende bekerronde weer in zicht. Daarvoor moet er wel gewonnen worden in Kampen, van DOSK 8. Die wedstrijd zal wel in december ingepland worden, dus voorlopig richt BAS 4 zich weer op de competitie. Volgende week weer lekker thuis, tegen ESC 4.