Nunspeet 4 1 - 4 (1 - 1) BAS 4
28-3-2009
De Wiltsangh, Sportlaan 1 Nunspeet

Duidelijke zege in Nunspeet

Een wat warrige scheids, een niet al te best veld en een enthousiaste tegenstander: het kon BAS 4 allemaal niet deren. Na een 1-1 ruststand werd er uiteindelijk met 1-4 gewonnen.

Met 15 man - Oscar vond dat aantal mooi genoeg, en had geen zin in gehaast achteraf (feestje) - werd er om 12 uur afgereisd naar Nunspeet. Met Herman Stegeman in de gelederen, hij maakte zijn rentree na ruim 3 seizoenen andere bezigheden binnen BAS. Nunspeet 4 dus, een jong elftal dat laag op de ranglijst staat, maar - volgens eigen zeggen - veelal de betere ploeg is, maar moeite heeft met het benutten van kansen. Maar zeker thuis is het een lastige, fanatieke tegenstander. Dat ondervond bv. Lelystad 4 een aantal weken geleden (4-1 nederlaag), dus BAS 4 nam zich voor om de boel niet te onderschatten, en scherp van start te gaan. Henk en Herman begonnen op de bank (waarbij zij in de rust als centraal duo Foort en Ferry zouden vervangen), en ook Bob en Berrie begonnen als wissel. Bjorn - met een keurige corveebeurt, Oscar liet het daarin dus afweten - begon als linkshalf, lekker op de positie van broer Daniel: en Bjorn heeft veel meer diepgang, dat was duidelijk te zien.

Het veld was niet al te best, het had ook behoorlijk geregend, maar net rond 1 uur werd het droog: tot vreugde van Berrie. Maar Nunspeet begon ook aardig aan de wedstrijd, zodat de beginfase redelijk in evenwicht was, zonder echt grote kansen. Halverwege de eerste helft opende Nunspeet enigszins verrassend de score. Bjorn raakte tussen 3 Nunspeters in de bal kwijt, en die werd meteen diep gespeeld, zodat hun jonge spits alleen (schuin) voor Jaco kon opduiken. Jaco was vervolgens kansloos op de bal in de lange hoek: 1-0. Dat was een tikkie, maar daarna nam BAS 4 het heft in handen, en het kreeg kansen. De 1-1 viel al snel. Een combinatie over links werd besloten met een steekbal van Erwin. Rene duwde Hans zowat weg, en schoot beheerst de bal in de lange hoek: 1-1. Het eenrichtingsverkeer daarna leverde wel een goal op van Menno, maar die werd om onverklaarbare redenen afgekeurd vanwege buitenspel (een rebound na een kopbal van Hans), Hans schoot nog op de knie van de keeper na een mooi balletje van Rene, Ferry schoot bijna raak in de korte hoek en Menno had nog 2 kopkansen na corners van Hans, waarbij de 2e op de lat uiteen spatte. Net voor rust kwam Hans weer vrij voor de keeper na weer een slim balletje van Rene, maar de scheids floot net op tijd af voor rust, Hans hoefde niet meer af te werken. Ruststand 1-1.

Het spel was wel aardig, maar we moeten natuurlijk wel kansen gaan benutten: dat was de teneur in de rust. Vier wissels: een ander centraal duo dus; Bob verving Bjorn als linkshalf en Allard ging eruit voor Berrie. Tot zijn verbazing werd Menno rechtsback: "We moeten toch scoren?" Maar Hans verzekerde hem dat hij dat ook als rechtsback mag blijven proberen. Doorgaan dus waar BAS 4 de eerste helft was gebleven, en dat gebeurde dan ook. Binnen 10 minuten was het pleit beslecht. Menno kopte een corner van Hans nu wel keihard binnen (de 1-2, waarmee de profetische woorden dat rechtsbacks ook kunnen scoren was waargemaakt) en Rene scoorde zijn 2e goal na een passje van Hans, waarbij de Nunspeter voorstopper eerst de bal compleet miste en Rene vrij voor de keeper kwam. Een mooi lobje betekende 1-3. Daarna wat geluk, want de scheids had de bal ook zo maar op de stip kunnen leggen na een late sliding van Herman, maar de aansluiting werd dus niet bereikt. Rene kopte nog bijna de 1-4 binnen na een mooie aanval over rechts, maar de bal viel op het dak van het doel. Rene ging er daarna vermoeid uit, waarna Herman naar de spitsplek doorschoof en Foort achterin terugkeerde. En op de counter bleven er kansen komen. Nunspeet ging 1-op-1 spelen, en had ook wel wat pech. Jaco had nog een keertje geluk toen hij de bal tegen de spits aanschoot, en even later was het echt comedy capers op de doellijn. De spits pakte de bal al in zijn handen nadat deze over de achterlijn was beland, liet hem toch weer op de grond vallen en voetbalde door. Dit mocht van de scheids, maar Jaco ranselde de inzet knap uit het doel. Vlak voor tijd viel de 1-4. Een misverstand (en niet het eerste) tussen keeper en laatste man, de bal klutste naar de zijkant, waar Hans oppikte. De keeper en laatste man discussieerden meteen op de rand 16 over de schuldvraag, en daardoor bleef het doel leeg, en Hans schoot de bal er dus maar rustig in. Eindstand 1-4.

De kleedkamers leken al een Turks stoombad ("je mag hier niet roken, hoor"): Rene had alvast in zijn eentje het warme water opgemaakt. Maar ondanks het lauwe water was de tevredenheid groot: redelijk gespeeld en dus blijft BAS 4 meedoen in de titelrace. Concurrent VIOS speelde gelijk, en OWIOS en Unicum kwamen niet in actie. Volgende week komt rode lantaarndrager Oene naar Biddinghuizen, en daar moet BAS 4 nog wat tegen rechtzetten: uit werd daar met 3-1 verloren...